Isplaniraj svoje putovanje

Nacionalni park Brijuni

Booking.com

Nacionalni park Brijuni u Hrvatskoj je jedan od ukupno osam nacionalnih parkova smješten na otocima Jadranskog mora. Tijekom 1983. godine Brijuni su proglašeni Nacionalnim parkom. Brijuni su među najpopularnijim turističkim odredištem s Nacionalnim parkom, koje je udaljeno oko 15 minuta vožnje brodom od grada Pula. Sastoji se od dva veća i dvanaest manjih otoka čija je ukupna površina skoro 1700 hektara. Dva najveća otoka su Veliki Brijun (7km²) i Mali Brijun (1,7km²), a okružuju ih manji otoci sveti Marko, Okrugljak, Supinić, Gaz, Supin, Galija, Vrsar, Pusti, Vanga, Kozada i sveti Jerolim. Veliki Brijun spada u najveći otok u okviru Brijunskog arhipelaga razvijen je u impresivan krajolik i parkove.

Nacionalni park Brijuni i fascinantna kulturno – povijesna baština

np brijuni

Poznato je da je povijest Brijuna vrlo zanimljiva, jer su ovdje vladali mnogi osvajači. U vremenu antičkog Rimskog carstva, Rimljani su na Brijunima gradili ljetne vile. Rimski stubovi koji se ovdje mogu vidjeti predstavljaju veličanstvenu baštinu iz tog razdoblja. Najpopularnija vila iz tog doba je smještena u uvali Verige. Od srednjeg vijeka Brijuni su bili u vlasništvu Mlečana, a od 1815. godine postali su deo austrijskog carstva. Austrougarska vojska je u središtu otoka Veliki Brijun izgradila tvrđavu Fort Tegetthoff. Tijekom 20. stoljeća Brijunski arhipelag je kupio Paul Kupelwieser, austrijski industrijalac i poduzetnik. On je ovdje izgradio veliki broj ulica, kao i parkova koji su u austrougarskom stilu što ostavlja impresivan utisak na sve posjetioce Nacionalnog parka Brijuni.

Arheološke znamenitosti Nacionalnog parka Brijuni

brijuni park

Obilazak Nacionalnog parka Brijuni nudi posjetu značajnih arheoloških mjesta. Još od antičkog i bizantskog razdoblja cijelo područje obiluje bogatom poviješću, a različite kulture i tradicije ovdje su ostavile značajan trag. Staro rimsko selo koje se nalazi na Brijunskim otocima svakako je najvažnija zametnost koja se ovdje može vidjeti.

Nacionalni park Brijuni i posjeta otoka mali Brijun

park nacionalni brijuni

Prije posjete Safari parka, posjetioci mogu vidjeti Mali Brijun, drugi najveći otok koji se nalazi sjeverno od Velikog Brijuna. Ovdje se nalazi jedna od najvećih austrougarskih utvrda (građena je od 1895 do 1900. godine) a koja se tijekom ljeta koristi u svrhu različitih manifestacija.

Nacionalni park Brijuni i obilazak Safari parka

brijuni hrvatska

Poslije Drugog svjetskog rata, Brijuni su postali ljetna rezidencija i odmaralište Josipa Broza Tita koji je ovdje primio i ugostio svjetske vođe iz oko 60 zemalja, među kojima su bili britanska kraljica Elizabeta, Indira Gandhi, Moamer Gadafi, Jaser Arafat, kao i mnogi drugi. U Titovo vrijeme Brijuni su dobili Safari park (1978. godine) s egzotičnim životinjama koje su bile poklon od svjetskih čelnika. Veći deo Brijunskih otoka je safari park u kome se mogu vidjeti zebre, jeleni, poniji, antilope, paunovi, slonovi, grbavo govedo, somalijske ovce, ljame, kao i mnoge druge životinje.

Bujna vegetacija Nacionalnog parka Brijuni

park nacionalni brijuni

Osim vrlo vrijednih ostataka baštine, ovdje je očuvana jedinstvena vegetacija. U okviru Nacionalnog parka Brijuni se nalazi impresivna flora i fauna. Botanički vrt na Brijunima rasprostire se oko 2 hektara gdje se nalazi više od 400 vrsta biljaka. Bujne šume u kojima dominira hrast lužnjak, pa sve do sekvoja i kedar, predstavljaju autentičnu i fascinantnu oazu.

Nacionalni park Brijuni – oaza ljepote i netaknute prirode

Za ljubitelje aktivnog odmora Nacionalni park Brijuni nudi obilje veoma zanimljivih sportskih aktivnosti. Posjetioci mogu iznajmiti bicikle i kretati se biciklističkom stazom unutar parka. Također, kupanje je dozvoljeno u većini uvala, a prema legendi vjeruje se da kupanje u zaljevu Verige osobi će donijeti sreću u ljubavi, jer se u neposrednoj blizini nalazi drevni hram posvećen boginji Veneri.

Što posjetiti u Nacionalnom parku Brijuni

brijuni np

Prilikom dolaska u Nacionalni park Brijuni, posjetioci izlet mogu započeti vožnjom turističkim vlakom uz obalu. Obilazak podrazumijeva posjetu arheološkim nalazištima, zaljevu Veriga gdje su ostaci vile rustica. Nakon obilaska Safari parka, posjetioci mogu vidjeti golf terene, kao i stare poljoprivredne zagrade izgrađene za vrijeme porodice Kupelwieser. Nezaobilazna je i posjeta gotičkoj crkvi koja je izgrađena 1481. godine gdje se nalazi mozaik. Ova crkva je tijekom 1911. godine obnovljena i mozak koji je prenijet iz rimske vile je ugrađen u njen pod što predstavlja impresivan detalj. U crkvi svetog Germana je reprodukcija srednjovjekovnih freski. Posjetioci mogu vidjeti i crkvu svete Marije izgrađene u 6. stoljeću, koja je očuvana u svojoj visini, a kasnije i obnovljena. Sve do 1312. godine crkva je pripada templarima, dok njihov red nije ukinut. Posebna atrakcija je najstarije stablo masline koje se nalazi na Brijunima, a ustanovljeno je da je njegova starost 1600 godina. U okviru Nacionalnog parka Brijuni mogu se posjetiti brojne muzejske izložbe. Ono što je posebna zanimljivost vezana za Veliki Brijun su otisci dinosaura, a pronađeno ih je oko 200.

Nacionalni park Brijuni nudi nezaboravno ronilačko iskustvo

Duž obale, na Brijunskim otocima se nalaze veličanstvena podvodna arheološka nalazišta, a među zanimljivostima koje se mogu vidjeti su rimske vile. S porastom nivoa mora od kada su izgrađene ove strukture su postepeno potopljene. Pored ovih arheoloških nalazišta pod vodom, može se vidjeti impresivan podvodni svijet. Nevjerojatan morski svijet osigurat će nezaboravno iskustvo, jer se ronjenjem pored riba mogu vidjeti morske spužve, rakovi i mnoge druge vrste morskog životinjskog sveta. Za svakog ronioca očaravajući podvodni svijet donijet će dragocjene trenutke uživanja.

Booking.com
Booking.com
Booking.com