Isplaniraj svoje putovanje

Nacionalni park Risnjak

Booking.com

Smješten u području Gorskog kotara, Nacionalni park Risnjak zauzima površinu od 3041 hektara. Na prijedlog poznatog istraživača dr. Ive Horvata Risnjak je proglašen Nacionalnim parkom i pod zaštitom je države od 1953. godine. No, ovo područje koje je do tada obuhvaćalo planinu Risnjak od 1997. godine je prošireno na 6400 hektara, zajedno sa planinskim masivom Snježnika i izvorom rijeke Kupe.

Risnjak spada u šumovit masiv, a ime je dobio po risu koji je ovdje bio najpopularniji stanovnik. Područje Nacionalnog parka Risnjak se rasprostire do 1500 m nad morem, a zbog svog jedinstvenog položaja, prelaz Alpa u Dinaride iz Sredozemlja i Srednju Europu, postalo je stanište mnogobrojnih biljnih i životinjskih vrsta. U Parku se postoje dvije odvojene zone, a to su zaštićena zona i stroga zona.

Nacionalni park Risnjak – područje prirodne ljepote u netaknutih gorskih vrhova

risnjak

Iako se smatra najpopularnijim Nacionalnim parkom planinara, za ljubitelje prave prirode koji žele uživati u miru zelenog netaknutog raja, ovo je oaza prilagođena svačijem ukusu. Njegova ljepota fascinira već na prvi pogled nudeći obilje raznolikosti i veličanstvenih lokacija. U najnižem dijelu Parka prostire se rijeka Kupa, dok su najviši vrhovi Risnjak 1528 m i Snježnik 1506 m, udaljeni jedan od drugog oko 3 km. S oba vrha se pruža prekrasan pogled na Gorski kotar, zatim Kvarnerski zaljev, kao i Alpe u Sloveniji. Snježnik spada u izuzetno slikovit greben, a zahvaljujući njegovom položaju predstavlja jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. Naziv Snježnik dolazi od velikih količina snijega koje se ovdje zadržavaju sve do kasnog proljeća.

Flora i fauna Nacionalnog parka Risnjak

Ono po čemu je Risnjak jedinstven je što se na ovom području nalazi ukupno 14 šumskih zajednica, od čega je 30 biljnih. U Nacionalnom parku Risnjak u njegovoj posebnoj zoni se nalaze jedinstvene i zaštićene vrste orhideja i ljiljana. U krošnjama bujne šume mogu se vidjeti božićne ruže. Iako po pitanju flore Park nije dovoljno istražen, do sada ovdje je zabilježeno više od 1140 vrsta biljaka, a vjeruje se da je taj broj znatno veći. Također, treba istaći da je 70% površine Nacionalnog parka Risnjak zona koja se nalazi pod strogom zaštitom, što govori o njegovoj autentičnosti. U Parku se nalaze stabla koja su izuzetno visoka, neka od njih dosežu visinu oko 1200 m. U granicama parka najveću površinu zauzimaju šume jele i bukve.

Nacionalno park Risnjak spada u jedino područje u Europi gdje se danas mogu pronaći tri sačuvane životinjske vrste, ris, smeđi medvjed i vuk. Premda je nekada Risnjak bio glavno stanište risa, u prošlosti je vio dopušten lov na ove životinje što je dovelo do njegovog istrebljenja. Ali, zahvaljujući međunarodnim projektima Nacionalni park Risnjak je ponovo postao stanište risova kako bi se zaustavilo izumiranje ove vrste. Među ostalim životinjskim vrstama koje se nalaze u Parku su divlja mačka i divokoza.

Prirodna baština Nacionalnog parka Risnjak

np risnjak

Nacionalni park Risnjak je opsežno šumsko područje u okviru koga se nalaze 3 zaštićene lokacije, a to su Risnjak, zatim zeleni resursi i jezera, baština izvornog, tipičnog šumskog krajolika i krške pojave. Područje cijelog Risnjaka bogato izuzetnim prirodnim fenomenima, netaknutim planinskim vrhovima, sačuvanim livadama, kao i dinarskim kršom sa specifičnom hidrografijom. Izvor rijeke Kupe smatra se jedinstvenim spomenikom prirode i autentičnim lokalitetom, a po svojoj dubini 154 m vrelo je na trećem mjestu u Hrvatskoj. U dolini Leske je istoimena staza koja je jedna od zaštićenih. Posjetioci ovom stazom 4, 5 km mogu samostalno proći i upoznati se s predivnim resursima Nacionalnog parka Risnjak, obići izvor rijeke Kupe čija je voda tirkizno plave boje. Kao prirodna rijetkost, izvor Kupe spada u krški izvor i smatra se velikom vrijednošću ali i zanimljivom hidrološkom tvorevinom.

Ulaz u Nacionalni park Risnjak

Glavni ulaz u Nacionalni park Risnjak je 1 km od sela Crni Lug odakle se nudi veliki spektar mogućnosti za pješačenje stazama. Za većinu izletnika, posjeta vrhu Veliki Risnjak je izuzetno značajna. Da bi se stiglo do vrha Velikog Risnjaka potrebno je oko 3 sata pješačenja. S’ s obzirom na to da su sve staze odlično obilježene, to omogućava mnogo lagodniji doživljaj šetnje i uživanja u prekrasnoj prirodi. Planinarski dom je smješten ispod vrha oko 100 m i zove se Schlosserov planinski dom. Dolazak do vrha Velikog Risnjaka nudi veličanstven pogled i prekrasnu okolnu panoramu. Iako je Snježnik u izvrsnoj mjeri prostraniji, pogled s ovog mjesta pruža impresivan prizor koji će svakoga zadiviti. Vraćanje s Velikog Risnjaka moguće je drugom stazom koja vremenski traje isto. Naime, staza koja vodi kružno do Crnog luga posjetiocima omogućava fascinantan pogled iz potpuno drugog ugla.

Jedinstvenost Nacionalnog parka Risnjak

risnjak park nacionalni

Klima Risnjaka je vrlo karakteristična, jer su ovdje zastupljeni kontinentalni i maritimni utjecaji. Na cijelom području Nacionalnog parka Risnjak je prisutna izuzetno složena geološka građa. Park u geomorfološkom pogledu odlikuje ogromno bogatstvo reljefa koji su odraz strukturno tektonske i litološke građe. Jame, škrape, krška polja i uvale ovdje se nalaze u svom tipičnom obliku i dolaze do svog punog izražaja. Jedinstveni klimatski uvjeti koji su zastupljeni u Nacionalnom parku Risnjak omogućavaju bavljenje planinarenjem, pješačenjem, kao i zimskim sportovima.

Booking.com
Booking.com
Booking.com