Isplaniraj svoje putovanje

Nacionalni park Kornati

Booking.com

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj nude najljepše netaknute prirodne krajolike. Od prekrasnih kanjona, spektakularnih jezera, do netaknutih bujnih šuma, ove prirodne atrakcije svojom veličanstvenom ljepotom dodiruju našu dušu i podsjećaju na važnost ovih prirodno zaštićenih resursa. Zbog nevjerojatno raznolikog okruženja Nacionalni parkovi nude nešto jedinstveno, a među najinteresantnijim je Nacionalni park Kornati.

Nacionalni park Kornati i Kornatsko otočje

kornati nacionalni park

„Posljednjeg dana Stvaranja Bog je poželio okruniti svoje dijelo, i stvorio je Kornate od suza, zvijezda i daha“.

Kornatski otoci su arhipelag koji se nalazi u sjevernoj Dalmaciji. Karakteriziraju ga nenaseljeni otočići neobičnih oblika koji predstavljaju pravi fenomen prirode. Ovaj arhipelag neobičnih otoka poput labirinta proglašen je Nacionalnim parkom 1980. godine. Impresivno, netaknuto blago prirode posebno zadivljuje svojim krškim stazama, borovim šumama i bogatstvom podvodnih biljaka i životinja. Nacionalni park Kornati zauzima površinu od 216 km² i sastoji se od osamdeset i devet, otoka i otočića. Poput nebrušenog dragulja, Nacionalni park Kornati s 89 otoka, zajedno sa grebenima i stijenama, predstavlja izuzetnu destinaciju. Ne samo da je autentičan otok sa skrivenim uvalama dostupnim samo iz vode, već i destinacija mnogobrojnih pješčanih uvala. S’ obzirom na njegovu jedinstvenu strukturu, Nacionalni park Kornati su vrlo popularni među roniocima.

Nacionalni park Kornati nalazi se u sjevernoj Dalmaciji. Ovaj prekrasni nautički raj s 89 otoka i kristalnom čistim morem predstavlja fenomen prirode, što zbog zapanjujuće ljepote, tako i zbog jedinstvenog pogleda na jedinstven labirint otoka.

Nacionalni park Kornati – najljepši biser Mediterana

nacionalni park kornati

Nacionalni park Kornati koga sačinjava 89 otoka i otočića koji su okruženi kristalno čistim morem spada u najljepše bisere u ovog dijela Mediterana. Ako želite posjetiti Nacionalni park Kornati, to je ujedno idealna prilika da istražite jedinstven arhipelag prekrasnih otoka. Ovo jedinstveno odredište može se istražiti brodom ili kajakom. Nacionalni park Kornati je prirodno čudo stvarano milijunima godina. Otoci su jedinstveni jer su puni špilja i strmih litica.

Posjeta Nacionalnom parku Kornati omogućava bezbroj zanimljivih aktivnosti, među koji se izdvajaju jedrenje, ronjenje, planiranje.

Nema sumnje da Nacionalni park Kornati predstavlja veličanstven prizor koji vrijedi vidjeti, očuvanu prirodu u kojoj dominiraju otoci okruženi su predivnim plavetnilom mora. Za posjetioce ovo je sjajno iskustvo, jer ljepota ovog mjesta autentična.

Nacionalni park Kornati – raj za ronioce

np kornati

Nacionalni park Kornati nude nezaboravan doživljaj za sve ljubitelje ronjenja, jer se ovdje može istražiti veliki raspon podvodnog staništa. Raznovrsnost morskog života, doprinosi da ronilačko iskustvo bude uzbudljivo i iznad svega jedinstveno. S’ obzirom da je riječ o zaštićenom području, neophodno je pridržavati se određenih smjernica. U okviru Nacionalnog parka Kornati, odnosno kornatskom arhipelagu podvodni svet je veoma raznovrstan. Ljubitelji ronjenja mogu uživati u ljepoti pećina, tunela, strmih pukotina i grebenima. Ove neobične stijene prekrivene su predivnim koralima, što daje posebnu draž morskom životu. Zbog njegovog jedinstvenog položaja, ovdje se može istražiti niz otoka. Iako je ronjenje moguće tokom cijele godine, ljetna sezona izvrsna za posjetu ovog predivnog otoka i istraživanje jedinstvenog morskog sveta.

Ogromna raznolikost morskog života koji je zastupljen na Kornatskim otocima, odnosno Nacionalnom parku Kornati je često se poredi s raznolikošću koja postoji u Jadranskom moru. Naime, ovdje se može vidjeti obilje morskog sveta, a među uobičajene spadaju rakovi, morske zvijezde, jastozi, morski ježevi. Također, pored prekrasnih šarenih riba i korala, u pukotinama stijena mogu se vidjeti i škorpije.

Impresivna panorama Nacionalnog parka Kornati

kornati np

Kornatski otoci sačinjavaju jedan od najgušćih arhipelaga, a ime su dobili po najvećem otoku Kornat. Za one koji zaista traže nezaboravno iskustvo posjeta Nacionalnom parku Kornati donijet će autentičan doživljaj. Park je zaštićeno područje što je utjecalo da se ovdje može vidjeti obilje morskog sveta, više nego bilo gdje u Hrvatskoj. S’ obzirom na raznolikost koja je zastupljena u smislu flore i faune na svim otocima, to cijeli krajolik zaista čini impresivnim i fascinantnim.

Povijesna baština Nacionalnog parka Kornati

kornati hrvatska

O naseljenosti otoka Kornata podaci ukazuju još na razdoblje neolitika, a u prilog tome svjedoči i pronalazak kamene sjekire. Kolonizacija koja se ovdje dešavala bila je u doba Ilira o čemu govore mnoga nalazišta. Kulturno povijesna baština Kornata je veoma bogata o čemu govore brojni antički i rimski tragovi, poput ribnjaka i rustične vile. Na ostacima stare kršćanske crkve iz 6. stoljeća je izgrađena crkva Gospe. Utvrda Tureta, nalazi se u središnjem djelu otoka, potiče još od bizantskog vremena.

Budući da se Kornati nisu smatrali najsigurnijim mjestom za život, od 13. stoljeća ovo područje je počelo ponovo da oživljava. Iz tog razdoblja datiraju veoma zanimljiva zdanja i građevine među kojima je najistaknutija staro kršćanska bazilika na kojoj je sagrađena crkva Gospe gdje se i danas održavaju vjerske mise. Jedan od otoka koji se nalazi u okviru Nacionalnog parka Kornati je bio naseljen još od srednjeg stoljeća i bio je najvažniji centar koji je služio za skladištenje ribe. Sve do 19. stoljeća otoci su bili pod upravom zadarske aristokracije, međutim kada su preci sadašnjih stanovnika otkupili otoke pre jednog stoljeća oni su koristili kao imanja gdje su uzgajali ovce.

Tijekom 1889. godine na Kornatima su se gradili zidovi koji su predstavljali granice tijekom ispaše stoke na pašnjacima. Smatra se da ovi zidovi dugački oko 300 km, a ono što je kod njih specifično je vještina u načinu kako je kamen složen, svaki kamen drži drugi, vez ikakvog drugog materijala. Suhozidi su posebno fascinantna slika iz zraka jer govori o nevjerojatnom ljudskom umeću graditeljstva. Na cijeloj površini Nacionalnog parka Kornati je oko 330 km suhozida. Naime, suhozidi koji su podignuti strpljivošću ljudskog rada i umijeća imali su svrhu da ovce slobodno pasu. Iako se danas ljudi ne bave toliko stočarstvom, mogu se vidjeti ovce na slobodnoj ispaši čime se čuva deo ove impresivne biološke raznolikosti na otoku.

Nacionalni park Kornati – bogatstvo flore i faune

park kornati

Prema zvaničnim podacima Kornati obuhvaćaju 89 otoka, otočića i grebena koji se rasprostiru na preko 300 km². Zbog impresivne geomorfologije i velikog bogatstva morskog eko sistema, ovo područje je proglašeno Nacionalnim parkom. Iako je vegetacija oskudna, skoro 80% područja je pod kamenitim površinama, ostatak regije sastoji se od bujnih šuma i obradivih polja.

Izuzetno bogatstvo biljnih i životinjskih vrsta čine da Nacionalni park Kornati budu veoma značajan kao prirodno zakonom zaštićeno stanište. Kada je u pitanju biljni i životinjski svet, na kopnenom djelu Nacionalnog parka Kornati ovdje postoji preko 500 vrsta raznovrsnih biljaka. No, životinjski svet je znatno slabije istražen, pa se pored gmizavaca, zmija, može vidjeti kuna bjelica. Također, ovdje postoji velika raznolikost u smislu raznih vrsta ptica, poput sove ušare, galeba, sivog sokola i mnogih drugih. U području Nacionalnog parka Kornati nalazi se preko 800 vrsta morskih životinja, od čega 185 vrsta ribe, preko 60 vrsta korala, 60 vrsta rakova, a također se može vidjeti morski konjic i morska kornjača. Na prostoru Nacionalnog parka Kornati postoji više od dvadeset vrsta različitih sisavaca, a uglavnom su to najčešći predstavnici faune srednjoeuropskih vrsta poput rovke, kunića i poljskog miša.

Za razliku od kopnene flore, morska je nedovoljno istražena, ali prema dosadašnjim saznanjima ovdje se može pronaći preko 350 vrsta algi i morskih cvjetnica. Podmorski svet Nacionalnog parka Kornati spada u veoma razvijen, a među najznačajnijim vrstama algi ovdje se mogu pronaći: zelena alga, smeđa alga, kao i crvena alga. Posidonia oceanica morska cvjetnica spada u najvažniji element koji se odnosi na prisutnu biološku raznolikost, a njena prisutnost kod priobalnog dela obogaćuje morsku vodu kisikom, sprečavajući svojim izuzetno dugim listovima eroziju obale.

Ono što je posebno zanimljivo vezano za Nacionalni park Kornati je njegova netaknuta priroda, kriške staze i vrlo bogat podvodni svet koji ima izuzetno bogate vrste biljaka i životinja. Ovdje se može pronaći preko 30 vrsta leptirova, među kojima najveću pažnju privlači Saturnia pyri, najveći europski leptir. Ono što je također zanimljivo, a vezuje se za Nacionalni park Kornati je da ovdje postoji preko 160 vrsta kornjača.

Nacionalni park Kornati i povijest nastanka

Hrvatska np kornati

Prema podacima, nastanak Kornata i njegov izgled vezuje se za razdoblje staro preko petnaest hiljada godina, pa danas iz mora se vide ostaci nekadašnjeg kopna. Međutim, postoje i brojne legende koje se odnose na stvaranje ovog prekrasnog otoka, a jedna od njih kaže da su bogovi stvorili otok od suza zijvezda, a more koje ih okružuje podarili su najljepše kristalno plavetnilo.

Nacionalni park Kornati zauzima oko 2/3 Kornatskih otoka, a smatra se posebnim zbog brojnih specifičnosti, netaknute prirode i samom položaju na otvorenom moru. U okviru Nacionalnog parka Kornata nalaze se brojne kulturno povijesne vrijednosti što ga dodatno čini još atraktivnijim i privlačnijim.

Znamenitosti i kulturna baština Nacionalnog parka Kornati

nacionalni park kornati hrvatska

Kornatski otoci spadaju u najgušće naseljen arhipelag u području Sredozemlja, a kao najveći otok u Hrvatskoj posjeduje dvije veoma značajne uvale. U prošlosti područje Kornata se vezivalo za poljoprivredu i stočarsku aktivnost, kao i za ribolov, međutim danas okrenuto turizmu, budući da je deo otoka proglašen Nacionalnim parkom. Nacionalni park Kornati je veoma značajno u kulturnom i povijesnom smislu. U tom pogledu mogu se vidjeti brojni arheološki i povijesni lokaliteti, kao što su Ilirske gradine, ostaci pristaništa, ostaci solane i ribnjaka, crkva Svete Gospe, kao i male kapelice. Zatim tu je utvrda Tureta, kao i ostaci ribarskog naselja.

Utvrda Tureta nastala je još u bizantskom dobu. Sagradio ga je tijekom 6. stoljeća car Justinijan, a vjeruje se da je njena namjena prvenstveno bila da se zaštiti arhipelag od prodora gotske vojske koja se smatrala izuzetno moćnom. Smatra se da je zbog izuzetno grubo tesanog kamena ova utvrda građena ubrzano u tom vremenu i ostala je dobro sačuvana sve do današnjih dana.

Crkva Pohođenja Marijina je izgrađena na staroj crkvi iz 6. stoljeća. Inače, crkva se veoma lijepo vidi s mora, a brojni hodočasnici dolaze brodovima ovdje po blagoslove. Podaci govore da su nekada blagoslovi više bili posvećeni poljima, danas su više posvećeni moru.

Jedna od izuzetnih prirodnih znamenitosti koja se ovdje nalazi je Magazinova škrila. Ona se također naziva Velom pločom. Predstavlja veoma specifično klizište i smatra se da je nastalo pre oko 200 godina, a svojim izgledom spada u autentičnu i vrlo neobičnu pojavu.

Doživite jedinstvenost Nacionalnog parka Kornati

nacionalni hrvatska park kornati

Nacionalni park Kornati koji su zaštićeno područje nudi jedinstvene panoramske prizore kornatskih otoka. Ovdje se može vidjeti fascinantni kornatski svjetionik koji se nalazi u neposrednom ulazu u Park. Izlet u ribarsko selo otkriva pravu ljepotu otoka i uživanje prekrasnom pogledu. Posjeta jednog od najvećih sela na otoku koje je naziv dobilo po proizvodnji soli u srednjovjekovnom razdoblju biće izuzetno iskustvo.

Posjeta Nacionalnog parka Kornati

kornati park hrvatska nacionalni

Kornati spadaju u najgušću skupinu otoka zbog čega se smatraju izuzetno zanimljivim i jedinstvenim. Otoke karakteriziraju krune, odnosno litice koje su okrenute prema moru, a najduža kruna je na otoku Mana i iznosi 1.350 m. Dok se najviša nalazi na otoku Klobučar i iznosi 82 m. Također, krune se protežu morem, a najdublja je na otoku Piškera.

Za posjetioce Nacionalnog parka Kornati je prilika da se prepozna izuzetno bogata kulturna baština, ali i tradicija vrijednosti, kao i svih njegovih prirodnih ljepota. Otoci u Nacionalnom parku Kornati smatraju se izuzetno zanimljivim, jer se uzdižu iz mora kristalno plave boje, što je atrakcija vrijedna posjete. Na ovim otocima su ostaci drevnih naselja Ilira, kao i rimski ribnjaci. Utvrda Tureta iz 6. stoljeća i mala crkva koja datira iz 16. stoljeća svakako su neprocjenjiva baština u kulturnom i povijesnom smislu.

Netaknuta priroda Nacionalnog parka Kornati koja je okružena labirintom otoka, otočića, stijena i svjetionika predstavljaju veličanstven krajolik koji se ističe po svojoj jedinstvenoj ljepoti. Nacionalni park Kornati je posebno popularan među roniocima, a također ovdje postoji mogućnost organiziranja kajakaških ekspedicija što je poseban doživljaj.

Posjetioci Nacionalnog parka Kornati mogu uživati u mnogobrojnim aktivnostima, poput ribolova, ronjenja, kupanja u kristalno čistoj vodi mora. Također, istraživanje kornatskih otoka, po naznačenim stazama, promatranje biljnog i životinjskog sveta, poseban su doživljaj za svakog tko želi iskusiti ljepotu prekrasnog prirodnog sveta.

Najzanimljiviji i ujedno najinteresantniji deo Kornata su litice, a među najljepše spadaju one koje se nalaze na morskoj obali kod otoka Mana.

Booking.com
Booking.com
Booking.com