Isplaniraj svoje putovanje

Nacionalni park Plitvička jezera

Booking.com

Postoje jedinstvena iskustva koja se mogu doživjeti samo posjetom spektakularnih mjesta s impresivnim pogledom na netaknutu prirodu i bujnu šumu. O tome svakako svjedoči veličanstvena i besprijekorna ljepota koju ima Nacionalni park Plitvička jezera, koji je vrijedan poznavanja i divljenja.

Nacionalni park Plitvička jezera je mjesto čarobne ljepote koje svim posjetiocima nudi mogućnost da uživaju u svim čudima prirode, na intenzivan i jedinstven način. Ovdje ne postoji ni jedan kutak gdje priroda u svojoj apsolutnoj ljepoti nije ostavila prekrasni trag. Šesnaest prekrasnih jezera doprinose nevjerojatnom kontrastu čineći ga idiličnim okruženjem. Područje Nacionalnog parka ispunjeno je naizmjeničnim kontrastima divlje prirode i šuma jezera koje na magičan način govori o savršenosti cijelog prizora.

Nacionalni park Plitvička jezera – najljepši dragulj Hrvatske

plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera spada u jedan od najstarijih u Hrvatskoj. Smatra se najvećim i najljepšim Nacionalnim parkom u Europi. Smješten je najvećim djelom u općini Korenica. Tijekom 1949. godine je proglašen Nacionalnim parkom, a zbog svojih jedinstvenih vrijednosti je uvršten u svjetsku prirodnu baštinu UNESCO.

Uređene pješačke staze omogućavaju posjetiocima da uživaju u ljepoti jezera, kristalno plave – zelene boje, a slapovi i kaskade svojom lepetom doprinose nezaboravnom doživljaju. Nacionalni park Plitvička jezera poznat je po spektakularnim slapovima između jezera koja su stepenasto podijeljena. Visina velikog slapa iznosi 78 m, a nastao je obrušavanjem potoka kroz veoma strmu liticu. Svi ostali slapovi tvore jezera, a sjedinjeni zajedno čine spektakularan prizor. Za jednodnevni kraći obilazak Nacionalnog parka Plitvička jezera treba odvojiti nekoliko sati.

Na području Nacionalnog parka Plitvička jezera prisutna je velika raznolikost flore i faune. Naime kada je riječ o biljnom svetu ovdje se može pronaći veliki broj zaštićenih vrsta.

Kao najposjećeniji, Nacionalni park Plitvička jezera svake godine posjeti više od milijun ljudi. S’ obzirom da je na popisu svjetske UNESCO baštine, Nacionalni park Plitvička jezera ima posebnu vrijednost. Nacionalni park Plitvička jezera prostire se na 30 hiljada hektara prirode koja je netaknuta. Pored prekrasnih jezera koja doprinose ljepoti ovog parka, bujna šuma u kojoj su najviše zastupljena jela, bukva i bor čine cijeli krajolik veličanstvenim.

Nacionalni park Plitvička jezera je podijeljen u prirodna gornja jezera kojih ukupno ima 12, a to su Ciginovac, Prošćansko jezero, Batinovac, Okrugljak, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Veliko Burget, Gradinsko jezero, Kozjak jezero i donjih kojih ima 4, a to su Gavanovac, Milanovac, Kaluđerovac i Novaković brod.

Voda u donjim jezerima koja su ulegnuta jer su između vrlo okomitih stijena, ima intenzivnije boje nego u gornjim koja su svjetlija. Drvene staze koje se nalaze okolo njih čine cijelu panoramu slikovitijom, a doživljaj fotografiranja nezaboravnim.

Nacionalni park Plitvička jezera – raj zelenih šuma i bistro plavih jezera

np plitvice

Hrvatska spada u jedno od omiljenih odredišta milijuna turista iz sveta. Pored najljepših obala i starih srednjovjekovnih gradova, u Hrvatskoj se nalaze osam Nacionalnih parkova. Među najpoznatijim je Nacionalni park Plitvička jezera koje je UNESCO proglasio svjetskom baštinom. Od 16 prekrasnih jezera tirkizne boje vode, s velikim brojem slapova, guste i bujne šume, raznolikosti životinja, ptica i rijetkih biljaka, Nacionalni park Plitvička jezera je među najljepšim za odmor i uživanje u prirodi.

Cijelo područje koje zauzima Nacionalni park Plitvička jezera je bogato izvorima, pećinama, špiljama, a najzanimljivije su one koje su smještene ispod predivnih vodopada. Od 16 jezera koja su uzajamno isprepletana velikim brojem slapova, cijeli prizor se može vidjeti s pješačkih staza, što cijelu panoramu čini spektakularnom. Pogled na azurnu vodu, zvuk ptica, obilje vegetacije i svih slapova doprinosi posjetiocima da uživaju u svakom trenutku provedenom u Parku. Za sve ljubitelje prirode slapovi će biti atrakcija koja će iznova oduševiti. Poseban doživljaj je voda jezera koja se iz sata u sat mijenja, jer gledajući s jedne obale na drugu, iz nježno plave, prelazi u čisto tirkizno plavu boju, a tome doprinosi niz faktora poput minerala iz dubine, mahovine i ugla sunčeve svjetlosti. Inače, boje koje dominiraju kroz cijeli Nacionalni park Plitvička jezera su od rasponu od sive, pa sve do tirkiznih kristalno plavih.

Kroz Nacionalni park Plitvička jezera uređene pješačke staze i drveni mostovi omogućavaju da se dođe do predivnih špilja. Jezera su glavna atrakcija, koja se mogu vidjeti u svojoj punoj ljepoti, i u obliku slapova. Naime, ona su podijeljena na gornja i donja koja su ujedno i najposjećenija. Ako planirate posjetiti Nacionalni park Plitvička jezera ovo će biti idealan izbor, s’ obzirom da ćete u potpunosti moć da uživate u netaknutoj prirodi.

Posjeta Nacionalnog parka Plitvička zbog raznolikosti faune

plitvice

Autentičnost ovog prirodnog staništa i cijelog okruženja unutar Parka je u prisutnosti raznolike i raznovrsne faune, preko 250. Osim toga, ovdje se nalazi preko 140 vrsta ptica, zatim leptirova, ribe u jezerima, insekata, guštera, a također jelena, medvjeda i vukova.

Imajući u vidu da je Nacionalni park Plitvička jezera stanište raznih životinjskih vrsta, jelen, divlje svinje, lisice, jež, ovdje pored medvjeda, koji je zaštitni znak parka, može naći crni daždevnjak. Ova vrsta koja je izuzetno rijetka boravi na nadmorskoj visini koja je ispod 1000 m. Inače, u Nacionalnom parku se nalazi preko 50 vrsta sisavaca, kao i 20 vrsta šišmiša.

Posjeta Nacionalnog parka Plitvička zbog raznolikosti flore

plitvička jezera hrvatska

Veličanstvena raznolikost biljnog svijeta, svakog će očarati. U Nacionalnom parku Plitvička jezera postoji oko 1267 biljnih vrsta, a jedna od rijetkih zaštićenih biljaka koja se ovdje može vidjeti je “gospina papučica” orhideja koja se ističe po svojoj izuzetnoj ljepoti. Za ljubitelje raznih i rijetkih biljaka, Nacionalni park Plitvička jezera nudi uživanje u promatranju oko 1200 vrsta. Naime ovdje je zastupljeno puno ugroženih i zaštićenih sorti biljaka, a posebnu pažnju svakako mame divlje orhideje, hrvatski karanfil i mnoge druge.

Nacionalni park Plitvička jezera – doživite prirodu u njenom punom sjaju

plitvička jezera nacionalni park hrvatska

Zamislite svoj odmor koji se odvija kroz 30 000 hektara prirode, netaknutih krajeva, očuvanog ekosistema, raznolike flore i faune. Kada se spomene Nacionalni park Plitvička jezera prva asocijacija su svakako jezera tirkizno plave boje i bujna priroda. Savršeno uređena ruta kroz Park omogućava da se istraži raznolikost koja dominira ovim područjem i pruži novo nadahnuće kroz upoznavanje ove svjetske zaštićene baštine.

Oblikovan od prirodnih raznolikosti, Nacionalni park Plitvička jezera, povezuje nas sa svojim divljim i lijepim predjelima, ukazujući u isto vrijeme na harmoniju i punoću sklada kojim obiluje. Bujne šume koje okružuju predjel oko jezera čini najspektakularniji krajolik govoreći o bezvremenskoj ljepoti ovog netaknutog eko sistema. Veći deo Nacionalnog parka Plitvička jezera je prekriven šumom, dok se manji deo nalazi pod prekrasnim travnjacima. Jezera, kao najimpozantniji i najzanimljiviji deo Parka su intenzivno tirkizne boje, što oživljava ovaj jedinstven krajolik i nudi posjetiocima zadivljujuće iskustvo. U skladu s ogromnom površinom Parka, obilazak kroz povezane pješačke staze donosi mogućnost da se istraže sve ljepote ovog netaknutog raja.

Zanimljiva legenda o nastanku Plitvičkih jezera

plitvice np

Prema legendi vjeruje se da su Plitvička jezera nastala poslije velike suše zahvaljujući velikoj milosti Crne kraljice. Prema predanju ovdje su vladale velike suše, a molitve ljudi su bile uslišene kada im je Crna kraljica poslala kišu, vjetar i grmljavinu. Prema vrlo starim mapama ovo mjesto je davno nosilo naziv “Đavolji vrt”. Danas je Nacionalni park Plitvička jezera prirodni raj zelenila i tirkiznih jezera.

Nacionalni park Plitvička jezera – savršena destinacija za svaku generaciju

jezera plitvička

Danas se rijetko gdje mogu vidjeti tako impresivni i fascinantni krajolici kao oni u Nacionalnom parku Plitvička jezera. To je mjesto gdje zelena boja dominira u svojoj ljepoti, kroz guste krošnje stabala, paprati, mahovine. Zvuk vode koja teče i bistri potoci nebesko plave boje sa slapovima daju celom krajoliku skoro nestvarnu ljepotu. Prekrasna simfonija prirode isprepletana zvukom strujanja slapova i rijetkih ptica samo potvrđuju zašto je Nacionalni park Plitvička jezera svjetska baština i jedan od najljepših u Europi.

Kao najposjećenija destinacija, Nacionalni park Plitvička jezera spada u prirodni dragulj. Osim spektakularne prirode i visokih slapova, vegetacija ovog mjesta je posebna. Ovdje se nalazi preko 1200 biljnih vrsta, od kojih je preko 75 endemsko. Skup rijetkih i zaštićenih biljnih vrsta u najrazličitijim bojama samo su prikaz savršenog sklada prirode koga ovdje ima u izobilju.

Nacionalni park Plitvička jezera poput mozaika smaragdne, tirkizne vode i netaknute bujne šume smatra se savršenim mjestom za porodični odmor. Geografski položaj Nacionalnog parka Plitvička jezera i kraška podloga doprinijeli su razvoju bujnog i raznolikog biljnog sveta. Na ovom području postoji bogatstvo flore i faune, među kojima se izdvaja preko 150 vrsta ptica, 320 vrsta leptirova, oko 50 vrsta sisara, i biljna flora koja broji oko 1267 vrsta. Ono što svakako sačinjava jedinstvenost Parka su smeđi medvjed i sjeverni ris koji uljepšavaju ovo impozantno prirodno područje.

Kao izvrsna turistička ponuda, Nacionalni park Plitvička jezera otkriva autentičnost Hrvatske koju vrijedi posjetiti, istražiti i doživjeti. Kada je u pitanju najbolje vrijeme da se posjeti Nacionalni park, obilazak je moguć tokom sve četiri godišnje sezone. Ali ljeto i jesen su najprimamljiviji, što zbog šarolikosti prirode i bujnih šuma, tako i zbog savršene ljepote vodopada. Obilazak 16 jezera koja se nalaze na ovom mjestu, koji su povezani uzajamno s preko stotinu manjih slapova i potoka, su nezaboravan doživljaj. Dok gornji imaju kristalno azurnu vodu i okruženi su vrlo bujnom vegetacijom, donji su nešto strmiji, jer se nalaze oko stjenovitog kompleksa. Bez obzira da li svoju posjetu ćete započeti obilaskom gornjih ili donjih jezera, zasigurno je da ćete biti oduševljeni ovim spektakularnim mjestom i njegovom impresivnom ljepotom.

Posjeta Nacionalnom parku Plitvička jezera uključuju i izlete brodom, što je posebna atrakcija za turiste.

Pristup parku je kroz 2 ulaza. Odabir prvog ulaza omogućava da se vide donja jezera, ali i da se dođe do kanjona, nakon čega se odlazi do velikog vodopada, visine 78 m. Na drugom ulazu omogućen je pristup gornjim jezerima.

Bujne šume jele i bukve sačinjavaju izuzetan kontrast cijelog područja što u vegetacijskom smislu, tako i slikovitom odrazu. Zahvaljujući obilju minerala okolne prozirne vode jezera, koje su tirkiznih i smaragdnih boja doprinose jedinstvenosti ovog prirodnog fenomena. Duge staze koje inače okružuju jezera i okolne šume koje ih okružuju pozivaju svakog posjetioca da osjeti čari divlje i netaknute prirode. Ovaj najstariji Nacionalni park je stanište i skrovište svih njegovih stanara, smeđeg medvjeda, vukova, vidri.

Upoznajte prekrasne krajolike Nacionalnog parka Plitvička jezera i UNESCO svjetske baštine

plitvice park nacionalni

Sa svojim smaragdno zelenim jezerima, špiljama i slapovima, pogled na ovaj kraški krajolik nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Nacionalni park Plitvička jezera je najpopularnija atrakcija, a ljepota ovih prirodnih resursa je najbolji izbor za odmor. Spektakularni krajolik u kome postoji 16 jezera povezanih nizom slapova, različitih nijansi, uokvirenih liticama, bujnim šumama i divljim orhidejama govori o tome zašto se Nacionalni park Plitvička jezera smatra jednim od najljepših u cijeloj Europi.

Nacionalni park Plitvička jezera je smješten na vrhu jadranske hrvatske regije i udaljen je dva sata od glavnog grada. Tijekom svake godine park posjeti preko milijun turista iz svih krajeva sveta. Obilazak Nacionalnog parka Plitvička jezera nudi priliku da se prošetate veličanstvenim gornjim jezerima koji su okruženi bujnom prirodom, vidite veliki slap, jedan od najvećih u Hrvatskoj i uživate u izletu čamcem po donjim jezerima.

Nacionalni park Plitvička jezera su među najljepšim prirodnim draguljima i ima posebnu vrijednost. Nacionalni park Plitvička jezera proteže se na 30 000 hektara autentične ljepote, na kome se nalaze jezera, izvori, slapovi, isprepletani s borovom šumom koja sačinjava jedinstven pejzaž. Netaknuta priroda, ljepota jezera i slapova koji čine Nacionalni park Plitvička jezera prepoznati su kao dio svjetske UNESCO baštine.

Jedna od stvari koja će vam zasigurno privući najviše pažnje je tirkizna boja jezerske vode, koja je do te mere savršeno čista da možete vidjeti ribe i dno vode. Rute koje postoje unutar parka uključuju staze i drvene mostiće, što je idealan način da se uživa u panoramskom pogledu.

Od svih Nacionalnih parkova u Hrvatskoj, jedino je Nacionalni park Plitvička jezera uvršten u UNESCO popis svjetske baštine. U ovom zaštićenom području možete vidjeti šume, jezera, slapove špilje i predivne slapove.

Činjenica je danas nema puno područja gdje dominira netaknuta priroda i gdje nam je omogućena neposredna interakcija da ih iskusimo i doživimo na pravi način. Ali kada je u pitanju Nacionalni park Plitvička jezera on nam omogućava jedinstveno iskustvo prelaskom s jedne na drugu obalu, šetnju drvenim stazama okruženim borovom šumom. Bez obzira na godišnju sezonu, slike jezera odaju osjećaj mjesta iz snova svojim toplim tonovima.

Booking.com
Booking.com
Booking.com