Isplaniraj svoje putovanje

Nacionalni park Mljet

Booking.com

Kada tražite nevjerojatno iskustvo putovanja i odmora, ali i priliku za dragocjene uspomene, Nacionalni park Mljet bit će najbolje odredište. Uživajte u impresivnom panoramskom pogledu jednog od najljepših Nacionalnih parkova Hrvatske, otkrijte jedinstvene znamenitosti ove destinacije bogate tradicijom. Posjetite Veliko i Malo jezero, otok svete Marije i prekrasni benediktinski samostan.

Posjetite Nacionalni park Mljet jedan od najljepših u Hrvatskoj

Mljet nacionalni park

Poznato je da je Hrvatska mesto slikovitih otoka i spektakularnih odredišta koja nude jedinstveno iskustvo. Iako je riznica izvanrednih znamenitosti, kako u kulturnom, tako i u povijesnom smislu, za sve posjetioce autentičan doživljaj je svakako posjeta Nacionalnih parkova koji svojom raznolikošću ostavljaju impresivan utisak i nezaboravan doživljaj. Ako ste ljubitelj zadivljujućih krajolika i netaknute prirode posjeta Nacionalnog parka Mljet biće autentično i vrijedno iskustvo. Nadomak Dubrovnika, nalazi se prekrasnom otoku Mljetu, a Nacionalni Park je površine 2370 hektara. Oko 90% područja Nacionalni park Mljet je pod šumom.

Bujne šume hrasta i bora, bogata kulturno povijesna baština koja se vezuje još za vrijeme Rimskog carstva, slana jezera, obilje jedinstvenog biljnog i životinjskog sveta  čine jedan od najljepših parkova u ovom djelu Hrvatske – Nacionalni park Mljet. Nacionalni park Mljet sačinjava trećinu istoimenog otoka Mljeta u Hrvatskoj. Tijekom 1960. godine je postao Nacionalni park, inače u to vrijeme prvi na području Jadrana. Trećina otoka Mljeta sa zapadne strane čini Park, a moguće mu je pristupiti sa sjeverne i zapadne obale.

Malo i Veliko jezero koji se nalaze u Nacionalnom parku Mljet nastali su usijecanjem mora smatra se oceanografskom atrakcijom. U mjestu Veliki most se nalazi Veliko jezero, a Malo jezero smješteno je u mjestu pod nazivom Mali most. Veliko jezero ima površinu od 145 hektara, a njegova dubina je 46 metara. Malo jezero je površine 24 hektara, a duboko je 29 m. Iako u potpunosti još nisu dobro istražena, što zbog dubine i posebno sastave slane vode jezera,  oni predstavljaju pravu zanimljivost za sve ljubitelje prirode.

U središnjem djelu Velikog jezera koje spada u nezaobilaznu turističku turu, nalazi se veoma slikovit i živopisan otok. Naime ovdje se nalazi crkvi i samostan koji datira iz 12. stoljeća. Sagrađeni u stilu romanske arhitekture, kasnije su dograđivani  što je doprinijelo renesansnom izgledu s jedinstvenim romanskim obilježjima. Samostan je tijekom stoljeća stalno mijenjao svoj izgled, ali značaj je uvijek ostao isti.  Odavde su se širili kulturni utjecaji, jer je tu dolazilo mnogo učenih ljudi, pjesnika, povjesničara.

Povijesne znamenitosti i zanimljive legende o Nacionalnom parku Mljet

np mljet

U sklopu Nacionalnog parka Mljet se nalaze neprocjenjivi ostaci rimske palate koje je sagrađena u 5. stoljeću poslije Krista na ostacima drevnog naselja koje je služilo u svrhu rimskim velikodostojnika. Područje koje je obuhvaćalo bio je skoro cijeli Mljet i to sve do 12. stoljeća.

Puno je zanimljivosti koje se povezuju s Nacionalnim parkom Mljet. Naime, jedno od njih se vezuje za manastir koji su osnovali talijanski benediktinci, a koje prema predanju nije imponiralo tadašnjim lokalnim svećenicima. Tijekom 1869. godine manastir je napušten, a vjeruje se da su benediktinci pre odlaska prokleli otok.

Popularnosti ovog zapanjujućeg Nacionalnog parka doprinosi i vrlo zanimljiva priča o Odiseju, koji je nakon brodoloma ostao s nimfom Kalipso. Legenda kaže da je na otoku Mljetu boravio Odisej jer se njegov čamac nasukao nedaleko od špilje, gdje se on sklonio. Ostrvom je vladara nimfa pod imenom Kalipso, ona ga je prihvatila, a Odisej opijen njenom ljepotom i šarmom, ostaje na otoku čak sedam godina. Na otoku Mljet postoji hrid koji se zove Ogiran, a koji se smatra vrlo opasnim kada je nevrijeme i gdje je Odisej mogao stradati. Prema nekim verzijama priča o Odiseju  govori da se on sklonio na otok Ogigija u čijoj blizini su vinogradi i maslinici.

Još jedna zanimljivost koja se odnosi na Mljet je da ime potiče od grčke riječi i označava med.

Biljni i životinjski svijet Nacionalnog parka Mljet

nacionalni park mljet

Jedna od najvažnijih specifičnosti Nacionalnog parka Mljet je njegova vegetacija, koja je izuzetno bogata. Naime, na području cijelog otoka šume su izuzetno guste. Ovdje se nalazi  hrast crnike i Alepski bor daju samo nekoliko vrijednih razloga zbog kojih je Nacionalni park Mljet tako jedinstven, kao njegova flora i fauna. Također, ovdje se nalaze mnoge retke vrste biljaka, poput drvenaste mlječike. Kada je u pitanju fauna Parka ovo je stanište rijetkih vrsta ježeva jelena, muflona, divljih svinja, zečeva, a uzimajući u obzir na raznolikost ovog morskog otoka, ovdje se mogu vidjeti rakovi, školjke, ribe. Mljet nudi bogatstvo endemskih vrsta na kopnu i u moru putem biološke raznolikosti. Ovdje se mogu pronaći retke vrste ptica, poput sredozemnog galeba.

Otkrijte Nacionalni park Mljet, prekrasno mjesto slanih jezera, gustih šuma i franjevačkog samostana

mljet hrvatska

Istražiti  Hrvatsku obavezno uključuje posjetu veličanstvenom Nacionalnom parku Mljet koje obiluje prekrasnom kombinacijom jezera i gustom šumom,  a tu je i upečatljiva arhitektura franjevačkog samostana. Nacionalni park Mljet kao spektakularna regija obiluje jedinstvenim znamenitostima. Ovdje će uživati u svim veličanstvenim krajolicima Parka i njegovim najatraktivnijim lokacijama, slanim jezerima  okolo kojih se nalazi gusta i bujna šuma.

Mljet spada u najzanimljivije otoke u području Dubrovnika. Ovaj otok obuhvaća površinu oko 98 km2, od kojih  je 2/3 pod veoma gustom borovom šumom, mediteranskom makijom, hrastom, vinogradima i maslinicima.  Zbog svoje impresivne ljepote i izvrsne vegetacije,  jedan njegov deo je proglašen Nacionalnim parkom Mljet. Dva prelijepa jezera, Veliko i Malo, su povezana kanalom s morem, dok se na sredini Velikog jezera nalazi otok gdje postoji crkva i samostan. Postoje 3 ulaza  u  Nacionalni park Mljet, a turisti ga mogu posjetiti sa zapadne ili sjeverne strane.

Nacionalni park Mljet prilika da doživite očaravajući odmor

mljet hrvatska

Jedno od najatraktivnijih odredišta, Nacionalni park Mljet, je mjesto idilične ljepote koje se može pohvaliti  s fascinantnom rimskom baštinom  i slikovitim krajolikom otoka. Ova upečatljiva destinacija kao i svi dijelovi Nacionalnog parka  sastoje se niza raznolikosti, počev od spektakularnih slanih jezera, bujne vegetacije i šumovitih, bujnih staza koje su izvrsne za sve ljubitelje prirode.

Sjeverno – zapadni deo otoka Mljet koji pripada Nacionalnom parku Mljet je omiljena destinacija mnogih turista iz svijeta. Veoma bujna vegetacija i spektakularna slana jezera, kao i benediktinski samostan sačinjavaju impresivan dio parka.  Osim toga, ovdje postoje izvrsne pješačke staze, pa ako tražite mirno mjesto i uživanje u šetnjama šumom, Nacionalni park Mljet biće odličan izbor.

Otok Mljet na kome se nalazi istoimeni Nacionalni park poznat je po bujnoj vegetaciji i šumama. Ovaj mirni otok raj je za mnoge koji žele doživjeti veličanstvenu ljepotu prirode. Spektakularni Nacionalni park Mljet  smatra se jednim od veličanstvenih na teritoriji Hrvatske. Savršeno idiličan otok s veoma slikovitim samostanom u središtu, okružen je s dva velika slana jezera i brdima prekrivenim bujnim drvećem. Naime,  u Nacionalnom parku Mljet su dva slana jezera, a to su Veliko i Malo jezero. Na središnjem djelu Velikog jezera se nalazi mali otok na kome je smješten nekadašnji benediktinski samostan.

Netaknuta priroda Nacionalnog parka Mljet u južnoj Dalmaciji

mljet park nacionalni

Hrvatska nudi veliku raznolikost kada su u pitanju Nacionalni parkovi.  Kroz stoljeća otok Mljet je ostao jedno od najvažnijih mjesta u smislu bogate tradicije i baštine. Gusta borova šuma koja okružuje smaragdna slana jezera sačinjava skoro savršen pejzaž Nacionalnog parka Mljet na istoimenom otoku. Puno je zanimljivosti koje obilježavaju otok, počevši od dolaska skupine talijanskih benediktinskih redovnika i izgradnje predivnog samostana na otočiću Velikog jezera, preko zanimljive povijesti, pa do brojnih znamenitosti.

Kaže se da Dubrovačke čari dosežu mnogo dalje od prekrasnih gradskih zidina, jer dragulj obale Mljet je Nacionalni park koji je odlično mesto gdje se posjetioci mogu prepustiti idili netaknute prirode i posjeti prekrasnim slanim jezerima. Ako želite provesti dan u obilasku Nacionalnog parka Mljet, imat ćete priliku da uživate u svim njegovim idiličnim i bujnim pješačkim stazama, svjetlucavo smaragdnoj vodi jezera i netaknutoj prirodi.

Nacionalni park Mljet ima sve za što će doprinijeti savršenom odmoru, prekrasna jezera, bujne zelene šume, izvrsne povijesne znamenitosti s jedinstvenom arhitekturom i ono što je najvažnije mogućnost da se opustite.

Nema  sumnje da je Mljet otok najzanimljivijih legendi u kome su dominirale priče o nimfi Kalipso. Ovaj prirodni raj nudi zelene livade, prekrasne borove šume s raznolikom faunom, među kojima su najbrojnije i razne vrste ptica.  Kada posjetite Nacionalni park Mljet imat ćete priliku da se opustite, uživate i istražite sve njegove prirodne ljepote.

Mljet je najzapadniji otok u Hrvatskoj u okviru koga se nalazi veliki Nacionalni park.  Posjeta Velikom jezeru na kome je smješten benediktinski samostan, izgradili su fratri tijekom 1151. godine. Ova važna znamenitost  se nalazi među najvažnijim u Hrvatskoj.  Nacionalni park Mljet zauzima gotovo 3000 zaštićenih hektara u okviru koji se nalaze dva jezera, koja su u neposrednoj blizini mora, što ih čini posebno atraktivnim.

U Nacionalnom parku Mljet mogu se vidjeti strme litice, špilje  stjenovite zidine, s obiljem borove šume koja joj daje poseban šarm, čineći ga neodoljivim mjestom za odmor i uživanje u tišini prirode. Ovdje također možete posjetiti  rimske ostatke palate i zidove koji su je štitili, a posebna atrakcija je posjeta Odisejevoj špilji. U večernjim časovima nebo koje je obojeno tonovima ružičaste i žute boje koje se odražavaju na jezera  stvarajući predivan pejzaž i najljepše zalaske sunca.

Mljet – zeleni otok slanih jezera

mljet otok

Mljet se također naziva “zelenim otokom”, jer istoimeni Nacionalni park koji se ovdje nalazi pruža predivan mir i smatra se idealnim mjestom za odlazak iz užurbane gradske vreve. Nacionalni park Mljet, koji je ujedno i najveća atrakcija  smješten je na zapadu otoka Mljet, obiluje bujnom vegetacijom, prekrasnim šumovitim stazama, Velikim i Malim jezerom.

Cijeli otok je potpuni raj, jer je okružen zelenom šumom i čudesnim jezerima, kao i benediktinskim samostanom Svete Marije iz 12. stoljeća.

Ako planirate posjetu Nacionalnom parku Mljet, ovdje postoji niz aktivnosti koje možete se odlučiti za panoramske izlete, vožnju biciklom, šetnju  obilježenim stazama kroz bujne borove šume, plivanje u slanim jezerima, odlazak čamcem na otok Velikog jezera gdje se nalazi samostan iz 12. stoljeća. Na području otoka Mljet nalaze se predivna mala sela, prekrasne uvale i mjesta za  ronjenje. Kada je riječ o zabavnim aktivnostima u okviru Nacionalnog parka Mljet, ovdje pored kajakaštva koje je dozvoljeno, može odabrati kupanje i plivanje jer je voda dosta toplija nego na obali.

Mljet se smatra najzelenijim otokom u cijeloj Hrvatskoj, a svojim velikim djelom je Nacionalni park. Ovdje su dva najpoznatija jezera za koje se kaže da je voda u njima posebna.  Prekrasne vijugave staze u Nacionalnom parku Mljet i šetnja kroz netaknutu prirodu svakom posjetiocu omogućava da uživa u prelijepom prirodnom okruženju i mirisu borova. Kao izuzetno mirna oaza, za Nacionalni park Mljet se kaže da je pravi mali raj, jer obiluje prekrasnim zelenim krajolikom, maslinama i vinovom lozom.  Osim što predstavlja nevjerojatan spoj tišine i mira,  dva slana jezera svojim impozantnom ljepotom nude dragocjene trenutke uživanja.

Veliko i Malo jezero su mješavina, slatko-slane vode. Inače, jezera su okružena prelijepim zelenim brdima što sačinjava predivan pejzaž, djelujući više nego primamljivo. Drevna legenda govori ako se s voljenom osobom okupate u Malom jezeru, bit ćete zauvijek zajedno.

Upoznajte Nacionalni park Mljet i Odisejev otok

hrvatska mljet otok

I baš kad pomislite da ste sve  vidjeli,  ovaj najstariji morski Nacionalni park otkriće vam nove kutke s prekrasnim krškim špiljama i jamama.  Odisejeva špilja također se naziva i jama, jer iz zraka asocira na rupu koja se nalazi u zemlji. U špilju se može doći čamcem, a voda koja se u njoj nalazi ima jedinstvenu boju. Inače, Odisejeva špilja predstavlja izuzetnu atrakciju za posjetioce i smatra se glavnom znamenitošću Nacionalnog parka Mljet.

Nacionalni park Mljet i ljetne kulturne manifestacije

mljet park nacionalni hrvatska

Na Velikom jezeru gdje se nalazi mali otok Svete Marije, od polovine lipnja do sredine kolovoza se svake godine održava manifestacija Mljetskog kulturnog ljeta, a cijeli prihod od izložbi i koncerata je namijenjen za obnovu samostana iz  12. stoljeća.

Booking.com
Booking.com
Booking.com