Isplaniraj svoje putovanje

Skradinski buk

Booking.com

Hrvatska je poznata kao najomiljenije turističko odredište, koju krasi ogromna raznolikost prirodnih resursa. Mnogobrojne svjetske putnike,  ljubitelje prirode i slapova, Nacionalni park Krka iznova zadivljuje svojom ljepotom i gotovo savršenim krajolikom. Nacionalni park Krka je destinacija koja nadahnjuje jer obiluje bogatom ponudom otoka i jezera. Okružen je bujnom šumom i kristalno čistom vodom rijeke Krke koja se prelijeva iz svih nijansi plavo zelene boje. Ali najfascinantnije mesto i najveća atrakcija je Skradinski buk, najpoznatiji vodopad koji na fascinantan način oslikava cjeli kompleks ove prekrasne destinacije.

Poznato je da Hrvatska obiluje bogatstvom resursa, a Nacionalni park Krka predstavlja jednu od najvećih prirodnih dragocjenosti u smislu svoje autentičnosti, spomenika kulture i povijesnih zdanja, što ga izdvaja  u odnosu na sve druge destinacije. Poseban doživljaj uključuje posjeta Skradinskom buku koji svojom ljepotom će probuditi sva čula i doprinijeti nezaboravnom iskustvo odmora. Kristalno čista vida, izuzetno bujna vegetacija i bogati sadržaj dodatnih aktivnosti učinit će posjetu Skradinskom buku pravim izborom. Za one koji žele poseban odmor ovo će biti najbolji izbor.

Nacionalni park Krka obuhvaća veliko područje i do njega se može doći s 5 glavnih ulaza. No, ono što sačinjava glavnu atrakciju parka je Skradinski buk. Da bi ste stigli do Skradinskog buka, najbolje je izabrati ulaz Skradin ili Lozovac. S oba ova ulaza jednostavno se možete spustiti do vodopada u uživati u njegovoj veličanstvenoj ljepoti.

Skradinski buk idealno odredište za odmor i uživanje

skradinski buk

Nacionalni park Krka koji se nalazi duž rijeke Krke, smješten je na pola puta između grada Zadra i Splita, području srednje Dalmacije. Od 1985. godine spada u zaštićeno područje, radi očuvanja prirodnih ljepota Hrvatske. Ovo zaštićeno područje, odlikuju mistični otoci, guste šume, špilje i slapovi, zbog čega spada  u najbogatiju, ali najočuvaniju riznicu izuzetnih prirodnih resursa. U okviru cijelog područja oko rijeke Krke nalaze se brojni povijesni spomenici kulture koji imaju veliki značaj.  Nacionalni park Krka jedna je od najpoznatijih destinacija u kojoj se nalaze brojni kulturno- povijesni spomenici, ali je također i jedan od osam mjesta svjetske baštine u kojoj se nalazi fascinantan vodopad Skradinski buk.

Uz toliko toga za vidjeti i posjetiti unutar Parka, ako volite prirodne ljepote u kojima ćete sigurno uživati, onda je uz obilazak nezaobilazno posjetiti Skradinski buk. Ako se tokom ljetnjih mjeseci odlučite za odmor, Nacionalni park Krka biće najbolji izbor. Pješačke staze koje se nalaze preko rijeke unutar Parka vode vas kroz laganu šetnju bujnom mediteranskom šumom i mogućnošću da uživate u brojnim vrstama biljaka. Ako se odlučite za kupanje, bazen u podnožju Skradinskog buka je najbolje mesto kristalno čiste vode. S veličanstvenim slapovima u pozadini ovo će biti sjajan način da se opustite i uživate u prekrasnom doživljaju prave prirode.

Veličanstven pogled na Skradinski buk

skradinski buk krka

Nacionalni park Krka je zaštićeno područje smatra se izuzetnim područjem bogatim prirodnim resursima. Istovremeno ovo je mesto koje je značajno zbog povijesne i kulturne baštine. Nacionalni park svim posjetiocima pruža priliku da obiđu jedan od najljepših vodopada Europe – Skradinski buk.  Smješten u području Šibensko-Kninske županije obuhvata površinu od 109 km2 toka rijeke Krke.  Sa svojih 7 slapova, rijeka Krka predstavlja prirodni fenomen. Do najpoznatijeg slapa Skradinski buk može se doći s ulaza Skradin. Izleti brodom na ovoj putanji nude posjetu otoku Visovac, gdje se nalazi čuveni samostan, ali također i druge lokacije koje govore o spoju povijesne i kulturne baštine. Također, ne treba propustiti obilazak hidroelektrane Jaruga koja datira još iz 1895. godine i koja je puštena samo tri dana nakon hidroelektrane na slapovima Niagare.

Uz izuzetno puno zanimljivih lokacija unutar Parka koje se mogu vidjeti, obilazak ove izuzetne destinacije upotpunjuje posjeta Skradinskom buku. Čak ni najveći, ni najimpresivniji vodopadi u svetu se ne mogu mjeriti sa ljepotom Skradinskog buka. Ovaj najčuveniji vodopad plijeni svojim višestrukim i veličanstvenim slapovima koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Kada je u pitanju Buk on znači kaskada, a Skradinski buk je svakako najpoznatiji u okviru Nacionalnog parka Krka. Da bi se stiglo do Skradinskog buka, posjetioci mogu izabrati ulaz Lozovac  ili se uputiti do ulaza Skradin. Od ulaza Lozovac  postoji i mogućnost da se pješice dugom stazom dođe do Skradinskog buka. također, od Skradina može se stići biciklističkom stazom koja iznosi oko 4 km.

Od ukupno sedam slapova, Skradinski buk, inače najduži  vodopad uz rijeku Krku zbog svojih mnogobrojnih jedinstvenosti, oblika, vegetacije, autentičnosti zvuka spada u jedan od najljepših europskih vodopada.

Skradinski buk, dužine skoro 1,9 km jedna je od najprivlačnijih opcija  u Nacionalnom parku Krka jer je okružen brojnim stazama i mostićima koji su izvrsni za šetnju. Sa svim svojim čarima koje nudi, istovjetno je prekrasan svima koji su bili u prilici da ga posjete, kao i onima koji to tek planiraju. Osim što svojom ljepotom nadahnjuje, Skradinski buk je savršen izbor za sve one koji žele da se opuste i provedu vrijeme u prirodi sa zadivljujućem pogledom na najljepše mesto u Parku.

Skradinski buk spada u najveći vodopad koji se nalazi u Nacionalnom parku Krka. Obilazak ovog impresivnog vodopada sa svim njegovim prekrasnim slapovima u toku ljetnjeg razdoblja biće idealna  opcija za opuštanje i osvježenje ako se želite okupati u bistroj vodi bazena ispod slapova. Pješačka staza koja iznosi oko 3 400 metara počinje od Skradinskog mosta i vodi do Skradinskog buka i sjajan je izbor za vožnju biciklom. Skradinski buk se može obići u bilo koje doba godine, posjeta tokom proljetnog razdoblja nudi pogled na prekrasnu prirodu koja cvjeta, dok  u toku jesenjeg perioda se može uživati u spektru senzacionalnih zlatnih boja.

Carstvo impresivne prirode koja okružuje Skradinski buk

buk skradinski

Nacionalni park Krka koje odlikuje ogromno područje netaknute prirode postalo je najpopularnija destinacija za odmor. U sklopu parka se nalazi pregršt zanimljivosti, a najveća atrakcija je Skradinski buk. Ovaj vodopad s visokim slapovima spada u najljepši na teritoriji Europe. Sastoji se od ukupno 17 slapova visine od 47 m. Kao impozantni glasnici prirode, slapovi svojom ljepotom i snagom cjeli krajolik čine istovremeno i zadivljujućim i savršenim. U blizini se nalaze ostaci stare hidroelektrane jaruga koja je među dvije najstarije u Europi.

Za one koji vole opuštanje i blizinu prekrasnog krajolika, Skradinski buk bit će nepogriješiv izbor. Slapovi su na više nivoa što cjeli doživljaj čini spektakularnim i neodoljivim. Okolo Skradinskog buka nalaze se  šetališta, odnosno, pješačke staze koje omogućavaju posjetiocima da uživaju u svim čarima ovog prekrasnog krajolika. Atraktivnost cjelog područja svakako ostavlja mogućnost da se uživa u najljepšem pogledu na vodopad ili iskoristi vrijeme za šetnju stazom s drvenim stepenicama.  Obnovljeno malo selo u blizini Skradinskog buka datira još iz 1800. te godine i ovdje se mogu vidjeti neki od zanimljivih zanatskih eksponata.

Da bi ste došli do Skradinskog buka možete se uputiti do ulaza Lozovac gdje je inače i glavni ulaz u Park. Također, možete se uputiti do Skradina koji također predstavlja još jedan od ulaza. Turisti mogu razgledati Skradinski buk u toku cjele godine. Posebno je privlačno leti, što je nezaobilazna destinacija za mnoge, jer je ispod Skradinskog buka i popularno kupalište.

Skradinski buk – slapovi koji osvajaju

nacionalni park krka skradinski buk

Impresivan krajolik i prekrasna priroda koji krase Nacionalni park Krka nesumnjivo ga čine autentičnom destinacijom u Hrvatskoj. Smješten uz rijeku Krku, Park sačinjavaju lijepi slapovi, a Skradinski buk koji je ujedno i najveći vodopad svakom posjetiocu nudi očaravajući pogled i veličanstven prizor. Ako se odlučite posjetiti Skradinski buk, a ujedno ste i ljubitelj šetnje kroz prirodu, u blizini postoje pješačke staze dužine oko 3, 5 km.

Pored svojih prekrasnih slapova i Skradinskog buka, Nacionalni park Krka je područje s izuzetno bogatom florom i faunom. Ovdje se može pronaći nešto više od 800 vrsta različitih biljaka, ali također oko 200 vrsta ptica. Ali ono što sačinjava najveću jedinstvenost Parka je Skradinski buk. Slapovi biste vode, uzajamno isprepletani, ukupno njih 17, s različite visine (47 metara) sačinjavaju  najljepše mesto Parka  i njegovo neprocjenjivo prirodno blago.

Skradinski buk je sačinjen iz niza nekoliko manjih slapova, koji zajedno sačinjavaju najljepši i najslikovitiji prizor Parka. Ujedno, u neposrednoj blizini Skradinskog buka se nalazi niz zanimljivih sadržaja, poput jedinstvenih suvenirnica, što će za svakog posjetioca biti dodatni razlog za obilazak. Iznad Skradinskog buka nalazi se manje selo u kome se mogu vidjeti predivne stare vodenice, kao i mlin.

Osim Skradinskog buka, najljepšeg i najživopisnijeg vodopada, u Nacionalnom parku Krka postoje mnoge pješačke staze, manji slapovi, franjevački samostan i ostaci rimskog logora. Svakako je vrijedno posjetiti i sve ostale zanimljive lokacije, što će doprijeti ugodnom i sveobuhvatnom iskustvu.

Skradinski buk – najpopularnija destinacija svjetskih putnika

np krka skradinski buk

S najspektakularnijim Nacionalnim parkom Krka, Hrvatska je postala među omiljenim destinacijama brojnih turista iz sveta. Nacionalni park Krka nalazi se na površini od oko 109 km2, a Skradinski buk spada u najpopularniji vodopad u Parku. Obilazak ovog ogromnog vodopada i uživanje u smaragdnim slapovima za mnoge je skoro nadrealno iskustvo, budući da je cjeli krajolik okružen bujnom prirodom.

Nacionalni park Krka spada u pravi i jedinstveni dragulj Europe. Slapovi koji se nalaze na reci Krka spadaju u izuzetan i neprocjenjiv prirodni resurs. Skradinski buk, najpoznatija je atrakcija u Parku, ali i najduži vodopad na rijeci Krka koji se sastoji od niza slapova gdje kristalno bista voda cjeli prizor čini očaravajućim. Staze koje se nalaze oko Skradinskog buka nude fascinantan pogled na cjeli krajolik čineći ga izuzetno ugodnim mesto za opuštanje.

Ako vam se ideja o posjeti nacionalnom parku Krka i Skradinskom buku čini primamljivom, onda će to biti vaš najbolji izbor. Kao što je napomenuto Park se može posjetiti tokom cjele godine, a ljetnji period smatra se najbolji za posjetu Skradinskom buku. Pješačke staze i mostovi kojima je okružen nudi posjetiocima mogućnost da uživaju u prelijepom krajoliku i čudesnom zvuku vode. Okolne staze u blizini Skradinskog buka također nude priliku da se posjetioci upoznaju s prekrasnom florom i faunom koje ovdje ima u izobilju.

Nezaboravan pogled na Skradinski buk

skradinski buk slap

Nacionalni park Krka ime je dobio po istoimenoj reci Krka koja ga okružuje.  Inače, Park je smješten uz srednji deo toka ove rijeke i krase ga ogromni prirodni resursi, kao i uglavnom nepromijenjen eko sistem. Inače, kao zaštićeno područje, Nacionalni park Krka nudi bezbroj kulturnih, edukativnih i rekreativnih aktivnosti svim posjetiocima.

Kao sedmi nacionalni park u Hrvatskoj obiluje jedinstvenom ponudom, a ono što obavezno treba posjetiti je Skradinski buk. Naime, Skradinski buk je najatraktivnija lokacija unutar Parka.

Skradinski buk sa svim svojim prekrasnim slapovima uz živopisno okolno područje cjeli prizor čini izuzetno živopisnim i slikovitim. Biti u blizini Skradinskog buka je sjajno iskustvo, posebno za sve one koji imaju visoka očekivanja od odmora i žele neko novo nadahnuće iz veličanstvenog okruženja netaknute prirode. Bujne šume, čudesni slapovi, blizina manastira iz 15. stoljaća, lijepi otoci, franjevački samostan – ovo je samo deo onoga što sačinjava bogatu ponudu najpoznatijeg Nacionalnog parka Krka. Ali malo je stvari koje se mogu usporediti sa ljepotom čuvenog Skradinskog buka. Kristalno čista voda i živopisni krajolik ne samo da pružaju autentično iskustvo već i doprinose čitavom doživljaju nevjerojatne snage prirode. Skradinski buk, kao jedna od najljepših atrakcija u Nacionalnom parku Krka, poznat je po svojim čudesnim slapovima i bistroj plavoj vodi koja se svjetluca na suncu.

Booking.com
Booking.com
Booking.com