Isplaniraj svoje putovanje

Nacionalni park Krka

Booking.com

Veličanstveni krajolik, impresivni vodopadi i znamenitosti od velikog povijesno-kulturnog značaja samo su deo od onoga što spada u bogatu ponudu Nacionalnog parka Krka. Uz ovu fascinantnu  destinaciju u Hrvatskoj ne morate putovati svetom da biste vidjeli ili doživjeli čari jedinstvenog odmora. Nacionalni park Krka svjedoči o nevjerojatnom bogatstvu prirode, kanjona i klisura. Najveća atrakcija  je rijeka Krka koja teče kroz Park, ima sedam fascinantnih slapova i predstavlja izvrsno mjesto za plivanje u savršeno čistoj vodi.

Park se nalazi duž središnjeg djela istoimene rijeke Krke. On je sedmi nacionalni park u Hrvatskoj. Poznat je i po raznovrsnom cvijeću  jer se nalazi u mediteranskom području. Naime, unutar Nacionalnog parka Krka ima preko 800 vrsta različitih biljaka. Poznat po svojim nevjerojatnim slapovima, Nacionalni park Krka jedan je od najpopularnijih nacionalnih parkova u Europi i svetu. Proteže se duž 110 km2. To uključuje i slap Skradinski Buk koji je ujedno i najpoznatiji u Hrvatskoj. A ako tražite sanjiv prizor iz bajke, tada će vam biti dovoljan i vodopad Roški Slap ili otok Visovac, koji nudi prekrasni prizor.

Nevjerojatnom prizoru zelenih staza duž rijeke Krka i spektakularnih vodopada doprinose neravne stjene koje sačinjavaju impresivni krajolik cijelog Parka. Turisti mogu šetati drvenim i vijugavim stazama kroz glavni park ili učiti o povijesti područja u Etno muzeju i trgovinama smještenim uz stare mlinove.

Azurna boja vode i neprocjenjiva arheološka nalazišta

krka park nacionalni

Ako ste neko tko želi posjetiti jednu od najljepših turističkih destinacija u Europi, to je svakako Nacionalni park Krka. Ljudi dolaze iz svih krajeva sveta kako bi svjedočili o predivnim slapovima smaragdno plave vode i prekrasnoj fauni i flori. Tisuće turista svake godine posjećuju ovo mjesta radi razgledanja i opuštajućih izleta. Ako tražite idealan odmor ili ste za aktivne obilaske prelijepe destinacije,  Nacionalni park Krka ima mnogo veličanstvenih mjesta koja treba posjetiti. Mali otočići ili prostrane borove šume nude netaknutu Oazu mira. Čudesni slapovi i vijugave drvene staze pružaju zadivljujuće stajalište. A njegova ljepota je praktično dostupna tokom cijele godine.

Nacionalni park Krka pruža savršeni primjer najljepših i nekorištenih prirodnih krajolika u Hrvatskoj i prirodnih resursa. Nacionalni park Krka nudi turistima priliku da vide impresivan krajolik u svom punom procvatu ljepote, niz boja, prirodnu jedinstvenost rijeka, slapova i pećina. Nacionalni park Krka  je postao jedna od najfotografiranijih i najpoznatijih prirodnih znamenitosti Hrvatske kao simbol svoje očaravajuće čarolije ljepotom. Smaragdno obojeni slapovi nude prekrasan put kroz labirint bujnog zelenila i savršene slike krajolika. Turisti mogu uživati u drvenim stazama i mostovima ili se odlučiti za izlet brodom i opuštajuću vožnju kako bi stekli još jednu inspirativnu perspektivu.

Sve su to veličanstvene ljepote Hrvatske koje nitko nije potapšao ili pokvario. Prirodna ljepota još je tajna samo uživati u njoj. Zvukovi vodopada i bujna priroda dodirnut će sva vaša čula kada se odlučite na putovanje da doživite obilazak Nacionalnog parka Krka. Bez obzira prolazite li pješačkim stazama, vidjet ćete zašto je Nacionalni park Krka jedno od najboljih mjesta za vidjeti, neprocjenjivo bogatstvo flore i faune. Nacionalni park Krka je prirodno dragulj zemlje zbog čega je i tako poseban. A svi koji radije uživaju u opuštajućim aktivnostima na otvorenom, mogu posjetiti slapove i prepustiti se zvucima vode i fantastičnim prizorima. Preporučuje se vodopad Skradinski Buk koji je jedan od najljepših slapova u Europi.

Upoznajte nacionalni park Krka – područje bujne vegetacije i spektakularnih slapova

hrvatska krka nacionalni park

Nacionalni park Krka nazvan je po istoimenoj rijeci koja ovdje protječe. Ovdje ćete naći Skradinski Buk, koga sačinjavaju prelijepi slapovi. Nevjerojatnih je sedam slapova kao prekrasan krajolik koji se pružaju uz šume i raznolike ptice uobičajene i retke pozadine. Ako želite vidjeti gdje se nalaze autentične vodenice, sve što morate učiniti je krenuti na izlet brodom i obići Roški slap. On je smješten u središtu rijeke Krke nalazi se otoku Visovac. Ovaj su otok prvi put naselili franjevački redovnici 1445. godine.

Vijugave staze kroz bujno zelenilo i brojne slapove nešto je zbog čega je Hrvatska postala poznata. Jedan od najpopularnijih mjesta uz rijeku Krku je Skradinski Buk. Ovdje možete plivati ili uživati u stazama  koje prolaze prekrasnim slapovima.

Nacionalni park Krka daje Hrvatskoj neke od svojih najljepših krajolika. Sa slapovima koji se svugdje ulijevaju u različite potoke smaragdno plavih boja.

Bogatstvo flore i faune

nacionalni park krka hrvatska

Nacionalni park Krka mnogo je više od pejzaža i slapova. U okviru Parka postoji preko 800 biljnih vrsta i preko 200 životinjskih vrsta.  Drvene staze i mostovi s drvenim daskama vodit će vas ka prekrasnom pogledu slapova koji se mogu vidjeti u daljini. Uvjek možete odabrati obilazak netaknute prirode koje nudi Nacionalni park Krka s kristalno čistim otocima i prvom hidroelektranom u Europi ili uživati u krstarenju i pogledu na slapove Skradinski Buk na rijeci Krki.

Ovo područje od skoro 110 km2 obuhvača fascinantni prirodni krajolik i smatra se najboljim izborom za odmor. Nacionalni park Krka pruža nezaboravan odmor jer može ponuditi samo ono najbolje, netaknutu prirodu i obilje povijesnih znamenitosti.

Nacionalni park Krka jedno je od sjajnih mjesta za posjetiti. Aktivnosti poput pješačenja i plivanja  ovdje je u izobilju, posebno u ljetnom periodu. Također vam neće nedostajati mogućnosti za fotografiranje bezbroj predivnih lokacija. Iako vam je potrebno samo sat vremena hoda, možda ćete satima biti zaokupljeni ljepotom i spektakularnom prirodom. Također, ako stignete do usamljenog otoka usred rijeke, tu postoji stari samostan koji također možete posjetiti.

Bogat raznolikim krajolikom od očaravajućih šuma, pa sve do impresivnih slapova, Nacionalni park spada u jedan od najinspirativnijih na svijetu. Okružen veličanstvenom ljepotom flore i faune, netaknute kristalno čiste rijeke, Nacionalni park Krka je među najposjećenijim. Ako volite uživati u prekrasnom krajoliku, želite prekrasan izlet ili jednostavno nastojite saznati više o povijesnim znamenitostima, kulturi i baštini, u Nacionalnom parku nalazi se puno slikovitih mjesta koje će vam svojom ljepotom oduzeti dah.

Najvažnija mjesta koje treba posjetiti u okviru Nacionalnog parka Krka

nacionalni park krka

Od jedinstvene prirode, spektakularnih krajolika i vodopada azurne boje, do drevnih nalazišta i kulturno – religijskih zdanja,  Nacionalni park nudi bogat sadržaj svim posjetiocima. Ukupno postoji 5 ulaza u Nacionalni park Krka, a među tri najpopularnija su:

  • Skradin
  • Roški slap
  • Manastir Krka – tvrđava Trošenj i Nečven

Nacionalni park Krka spada u jedan od najistaknutijih u Hrvatskoj. Spektakularni slapovi, bujna šuma, prozračna voda i otoci  unutar  Parka sačinjavaju savršeno mjesto za opuštajući odmor. Tijekom 1985. je proglašen Nacionalnim parkom s ciljem da se zaštite prirodni  resursi i kulturna baština. Rijeka Krka koja okružuje Park svojom veličanstvenom ljepotom, zatim impresivna povijesna nalazišta, bogatstvo flore i faune, očaravajući slapovi čine ga prepoznatljivom destinacijom.

Za one više avanturističkog duha oko parka, postoje mnoge pješačke staze. Do Skradinskog buka posjetioci mogu doći pješice od ulaza u Skradin, to je pješačenje dugo 4 kilometra. Uvjek možete iznajmiti bicikl ako želite i pri istražiti brojne špilje i arheološka nalazišta unutar Nacionalnog parka Krka.

Nema sumnje da je Nacionalni park Krka sjajno mjesto za obilazak i istraživanje. Ujedno ovo bi mogla biti najbolja prilika da posjetite jedinstvene atrakcije poput otoka Visovac, franjevački samostan ili manastir Krka.

Glavne atrakcije Nacionalnog parka Krka

krka nacionalni park

Nacionalni park Krka nalazi se u Šibensko – kninskoj županiji i ubraja se u jedan od najposjećenijih. Njegova ukupna površina od 109 km2 nalazi se uz tok rijeke Krka. Osim što omogućava da se na jedinstven način doživi Hrvatska, kao najpopularnija destinacija mnogih svjetskih turista, Nacionalni park Krka sačinjava niz različitih i zanimljivih sadržaja.

Nacionalnom parku Krka se može pristupiti s ulaza koji se nalaze u Skradinu, kod Roškog slapa, Puljanima (rimski logor Burnum) , pri čemu obično turisti najviše dolaze s ulaza Skradin i ulaza Lozovac. Najatraktivnije lokacije nacionalnog parka Krka su prvenstveno Skradinski buk, zatim otok Visovac i manastir Krka.

S’ s obzirom na to da je riječ o izuzetno privlačnom turističkom području, za sve posjetioce organizirani su izleti i posjete svim najvažnijim povijesnim znamenitostima.

Svojim zadivljujućim panoramskim pogledom Nacionalni park Krka nudi sjajnu mogućnost da uživate u ljepoti prirodnog krajolika i najljepših slapova u Europi.

Jedna od glavnih atrakcija je Skradinski Buk. Naime, od glavnog ulaza (Lozovac) kratka šetnja  drvenim stepenicama vodi vas u park pored malih slapova, nakon čega se stiže do Skradinskog buka.  Sljedeće mjesto koje neizostavno treba posjetiti je otok Visovac, maleni otok na kome se nalazi franjevački samostan datira još iz 14. vijeka. Izlet brodom do ovog otoka jedan je od najimpresivnijih. Posjeta Roškom slapu biće fascinantan doživljaj, budući da je glavni vodopad visok 15 metara, s nizom manjih kaskada popularno nosi naziv ogrlica.

Otkrijte veličanstvenu ljepotu nacionalnog parka Krka

krka park

Skradinski buk je među najpoznatijim, ali i najposjećenijim slapovima na rijeci Krki. Svojom fascinantnom ljepotom ova lokacija sadrži mnogobrojne zanimljivosti o kojima se može više saznati tijekom šetnje pješačkom stazom koja je duga oko 1800 metara. Ujedno, posjetiocima su veoma zanimljive vodenice koje datiraju još iz 19. stoljeća, a koje su bile simbol ekonomske moći. Inače, vodenice imaju izuzetno važan istorijsko – kulturni značaj, jer se smatraju etnografskim spomenicima kulture. U ovim obnovljenim vodenicama svi posjetioci mogu vidjeti zanimljive prezentacije koje se odnose na: mljevenje žita, zatim tkanje torbi, kao i kovanje potkovica.

Kada je riječ o Skradinskom buku, ovdje se nalazi jezero koje je tijekom leta prepuno posjetioca i izvrstan izbor za sve one koji žele iskoristiti dan za kupanje u kristalno čistoj vodi. Mali mostić koji se nalazi na jezeru pruža impresivan pogled na bujnu okolnu prirodu.

Otok Visovac je prepoznatljiv po svojoj fascinantnoj prirodi u kojoj se nalazi oko 200 različitih biljnih vrsta, ali i životinja, među kojima su se mogu vidjeti prekrasni paunovi.  Na otoku Visovac se nalazi crkva Gospe, koja datira iz 17. stoljeća i franjevački samostan u okviru koga je muzej za sve posjetioce.  Inače, u ovom muzeju su izložene vrlo vrijedne zbirke knjiga, također umjetničkih slika i arheoloških predmeta neprocjenjive vrijednosti. S’ s obzirom na to da otok Visovac privlači mnoge hodočasnike, organizirani su mnogobrojni izleti brodom.

U sklopu Nacionalnog parka Krka postoji stari rimski vojni logor pod imenom Burnum koji spada u arheološku lokaciju. Zbirka vrijednih arheoloških iskopina izložena je u eko kampusu Puljane koji je za posjetioce otvoren tokom cijele godine. Arheološko nalazište Burnum je vrlo posjećen i ova lokacija je jedna od povijesne vrijednosti. U rimsko doba ovdje je izgrađen vojni logor, koji je ujedno i jedan do najvažnijih u kulturno-povijesnom smislu.

Roški slap odlikuje impresivna netaknuta priroda, zbog čega se smatra oazom spektakularne ljepote. Dužina Roškog slapa je 650 metara, a izuzetno je zanimljiv  je ovdje niz malih kaskada koje se nazivaju ogrlice. Kada je riječ o stazama Roškog slapa, one spadaju u najljepše, jer pružaju impresivan pogled na otok Visovac i šumu  u kojoj dominiraju hrastova stabla. Također, ovdje se nalazi nekoliko ploča  na kojima su informacije vezane za floru i faunu Nacionalnog parka Krka.

Posjetite autentična religijska zdanja

nacionalni krka park

Nacionalni park Krka je najpopularnija turistička destinacija, a izdvaja se prvenstveno po svojoj atraktivnosti i brojnim lokacijama od značaja. Kao područje s izuzetnim prirodnim vrijednostima obuhvata sačuvan neizmijenjen ekosistem, posjeduje izuzetno značajna kulturno- povijesna zdanja. Osim toga, u Nacionalnom parku Krka postoje niz edukativnih i rekreativnih programa, kao i mogućnost bavljenja raznim aktivnostima, kupanja, pješačenja stazama, vožnja biciklističkim stazama.

Počevši od predivne panorame, pa do vrijednih spomenika kulture, Nacionalni park Krka je najpopularnija destinacija na kojoj u potpunosti možete osjetiti ljepotu netaknute prirode. Bez obzira da li vas privlače prekrasni krajolici ili samo želite da iskusite nezaboravan odmor, Nacionalni park Krka je najslikovitija destinacija koja oblikuje bogatstvom prirodnih resursa, tradicije, povijesti smatra se najtraženijim odredištem i destinacijom svjetskih putnika.

Manastir Krka spada u duhovno središte. Uz ovo pravoslavno zdanje se nalazi i crkva ispod koje se nalaze rimske katakombe. U sklopu manastira se nalazi suvenirnica, među kojima se razni vjerski predmeti koje izrađuju monasi. Inače, manastir Krka poznat je po izuzetnoj riznici eksponata i dragocjenosti od kojih svaka ima posebnu vrijednost. Osim posjete manastiru Krka, u okviru nacionalnog parka Krka možete vidjeti i utvrde Trošenj i Nečven su. Naime, one su u povijesnom pogledu izuzetno značajne, jer datiraju još od vremena rimskog carstva i svake godine ih posjeti veliki broj turista iz sveta. Za posjetioce okolo manastira su prekrasne staze s veličanstvenim pogledom. Organiziranim izletom brodom moguće je posjetiti ovo neprocjenjivo povijesno i religijsko zdanje.

U središtu Nacionalnog parka Krka nalazi se hidroelektrana koja je izgrađena još davne 1895. godine i spada u jednu od najstarijih. Inače, ona je zaštićeni spomenik kulture i ima veliki povijesni značaj.

Uz svjedočenje izvornih ljepota rijeke Krke, obilazak nudi edukativno putovanje o radionicama i edukaciju o njenom kulturnom nasljeđu.

Booking.com
Booking.com
Booking.com